SEVERNI OGANJ

Žitija ruskih svetih od XV do XIV veka

Sveštenik Arsenije Arsenijević

396 rsd (pdv uključen u cenu)


Pismo: ćirilica
Povez: broš
Format: 11x17 cm
Broj strana: 283

Savremenom istraživaču je veoma teško da pronađe i pravilno utvrdi početke hrišćanstva i hrišćanske misije u oblasti savremene Rusije. Sama istorija ovog naroda u periodu kada su balkanski Sloveni već stupili na životnu pozornicu tadašnje svetske i hrišćanske civilizacije, obavijena je gustom maglom. Ono što znamo o ovoj temi zasnovano je na opštim pretpostavkama i nagađanjima, koja su uvek u skladu sa onom mišlju koju je pojedini tumač usvojio kao svoje sigurno polazište.

Ova kratka knjižica nema za cilj neko novo istraživanje ili bacanje nove svetlosti na do sada nam poznata i usvojena saznanja, već je pisana sa namerom da da sažeto izlaganje i opis života svetih ličnosti koje su obeležile početke svetog i blaženog hrišćanskog života među Rusima.

Cilj priređivanja jedne ovakve knjižice je da se srpski pravoslavni narod, koji je u dubini svoga bića istinoljubiv i bratoljubiv, izbliza upozna sa životima onih ljudi koji su učinili da velika i nama bliska Rusija postane istinski pravoslavna i kroz svu svoju istoriju hristocentrična i hristoljubiva.