ФИЛОЗОФИЈА ВИНА

Бела Хамваш

тврд повез: 605 рсд (пдв укључен у цену)

броширани повез: 385 рсд (пдв укључен у цену)


Писмо: ћирилица
Повез: брош, тврд
Формат: 15.5x15.5 цм
Број страна: 93

Ко прочита Филозофију вина другачије ће пити и другачије разговарати, не само о вину. Још док буде читао, мислиће на своје пријатеље с којима је пио вино и с којима ће опет пити и разговарати. Неће одолети - пробудиће их у невреме телефоном - и прочитати неколико Хамвашевих мисли о вину, жени, животу.

Хамваш је мудрац који сасвим другачије промишља свет који, мисли он, заслужује бољу судбину, као и човечанство, зато он открива и нуди другачије вредности од оних које су владајуће. Треба открити људску суштину и вратити се истинским и дубоким вредностима које се налазе занемарене у сваком човеку. Да би то поткрепио и чулно приближио сваком човеку, послужио се вином, и на том сакралном пићу приказао вредности којима треба тежити, којима се треба вратити.

Заборавили смо суштине живота, срљамо обузети маргиналним вредностима и не примећујемо где се већ сада налазимо. Кажемо: криза! А и даље хоћемо да живимо лагодно као да се око нас ништа није ни догодило. Хамваш препоручује да се зауставимо, осврнемо око себе, попијемо чашу доброг вина: можемо се још спасити. Све је пољуљано, али живот може да се врати правим вредностима. Чак нам и не треба много: истовремено не можемо појести два или три ручка; али можемо запазити велике истине и покушати им кренути у сусрет, сами, с пријатељима, породицом.

Хамвашева мисао је окрепљујућа, свима доступна. (Ако некоме није, време је да се забрине за себе.) Филозофија вина је пријатна улазница у чудесно дело Беле Хамваша.

Ко прочита Филозофију вина, потражиће још који примерак књиге и првом приликом је поклањати најприснијим пријатељима. Свако добија по кап благослова.