BEGUNAC OD SVETA

Protojerej Andrej Tkačov

770 rsd (pdv uključen u cenu)


Pismo: ćirilica
Povez: tvrd
Format: 21 cm
Broj strana: 228

Predgovor

Knjiga koju držite u rukama posebna je po tome što, na njenim stranicama, jedan poznati ruski sveštenik, propovednik i misionar nastupa u ulozi književnog kritičara.

Naravno, on ne spada u onu kategoriju kritičara koji razlažu na delove svaku frazu i rečenicu, pišu o tome čitave tomove, trude se da kažu nešto mudro radi sopstvene slave, kriju se iza navežbane krasnorečivosti.

On je, pre, srdačan sagovornik sa najboljim predstavnicima svetske kulture. Pronalazi u njihovom stvaralaštvu najvažnije - reč o Spasenju, Lepoti i Istini. Samo mali broj naših savremenika ima takav dar - da vidi tajne svetske kulture kroz prizmu Jevanđelja.

Tema čitanja i mesto knjige u životu čoveka provlači se, neprekidnom linijom, kroz mnoge njegove članke, besede i propovedi. Nećemo preuveličavati ako ovu temu nazovemo jednom od njegovih omiljenih, a autore i heroje svetske literature njegovim bliskim prijateljima.

Otac Andrej Tkačov razgovara sa nama, u atmosferi hrišćanskog pogleda na svet, o najpoznatijim delima iz riznice svetske literature, traži u stvaralaštvu svakog autora reč o Hristu i Spasenju, o višem smislu ljudskog postojanja. Njegovi sagovornici su Tolstoj i Česterton, Luis i Dostojevski, Platonov i Vajld.... i mi.

Teško je pronaći poznatog predstavnika svetske literature kojeg je otac Andrej zaobišao, sa kojim nije porazgovarao, nije diskutovao, sa kojim se nije nasmejao i zaplakao.

Na taj iskreni razgovor on poziva i nas, svoje čitaoce.

Jeromonah Ignatij Šestakov