БЕГУНАЦ ОД СВЕТА

Протојереј Андреј Ткачов

770 рсд (пдв укључен у цену)


Писмо: ћирилица
Повез: тврд
Формат: 21 цм
Број страна: 228

Предговор

Књига коју држите у рукама посебна је по томе што, на њеним страницама, један познати руски свештеник, проповедник и мисионар наступа у улози књижевног критичара.

Наравно, он не спада у ону категорију критичара који разлажу на делове сваку фразу и реченицу, пишу о томе читаве томове, труде се да кажу нешто мудро ради сопствене славе, крију се иза навежбане красноречивости.

Он је, пре, срдачан саговорник са најбољим представницима светске културе. Проналази у њиховом стваралаштву најважније - реч о Спасењу, Лепоти и Истини. Само мали број наших савременика има такав дар - да види тајне светске културе кроз призму Јеванђеља.

Тема читања и место књиге у животу човека провлачи се, непрекидном линијом, кроз многе његове чланке, беседе и проповеди. Нећемо преувеличавати ако ову тему назовемо једном од његових омиљених, а ауторе и хероје светске литературе његовим блиским пријатељима.

Отац Андреј Ткачов разговара са нама, у атмосфери хришћанског погледа на свет, о најпознатијим делима из ризнице светске литературе, тражи у стваралаштву сваког аутора реч о Христу и Спасењу, о вишем смислу људског постојања. Његови саговорници су Толстој и Честертон, Луис и Достојевски, Платонов и Вајлд.... и ми.

Тешко је пронаћи познатог представника светске литературе којег је отац Андреј заобишао, са којим није поразговарао, није дискутовао, са којим се није насмејао и заплакао.

На тај искрени разговор он позива и нас, своје читаоце.

Јеромонах Игнатиј Шестаков